e-Twoje zdrowie

Cenne właściwości polskiego bursztynu

Bursztyn jest ceniony ze względu na wiele właściwości. Wykorzystywany jest przede wszystkim w zdobnictwie oraz jako składnik dań i napojów, zwłaszcza nalewek. Ma również właściwości lecznicze. więcej >>

Na grzyby!

Ile razy słyszeliśmy, że grzyby nie mają żadnej wartości, są tylko bardzo smaczne? Okazuje się jednak, że również mają wiele substancji prozdrowotnych i leczniczych. Kurki mają więcej beta karotenu niż np. marchewka, boczniaki wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, a pieczarki mogą chronić przed depresją. więcej >>

Pistacje na stres i poprawę pracy serca

U chorych na cukrzycę typu 2 zjadanie dwóch porcji (ok. 90 g) pistacji dziennie poprawia reakcję naczyń krwionośnych na stres, a tym samym związane jest z mniejszym obciążeniem serca. Tak wynika z badań, które publikuje pismo "Journal of the American Heart Association". więcej >>

Jedz kwiaty na zdrowie!

Sałatka z kwiatów? Dlaczego nie? Spożywanie jadalnych kwiatów jest korzystne dla zdrowia. Kwiaty zawierają dużą ilość związków fenolowych o udowodnionym działaniu przeciwzapalnym. Oprócz tego są bogate w antyoksydanty zapobiegające rozwojowi komórek nowotworowych. Naukowcy na łamach "Journal of Food Science" przekonują, że kwiaty, takie jak piwonia drzewiasta i wiciokrzew japoński, zapobiegają chorobom przewlekłym, obniżają ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów. więcej >>

Na choroby dróg oddechowych zalecana tężnia solankowa

Masz problemy z nawracającymi anginami czy zapaleniem zatok? Już wkrótce będziesz mogła skorzystać z nowej tężni solankowej, która powstaje w centrum Wieliczki. Jej mikroklimat sprzyja właśnie profilaktyce i leczeniu m.in. schorzeń górnych dróg oddechowych czy zapalenia zatok. Cenne właściwości wód solankowych z podziemnego źródła w tym miejscu zostały potwierdzone niedawno przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. więcej >>

Muzykoterapia uzupełnieniem terapii młodych ludzi cierpiących na raka

Muzykoterapia może wywierać pozytywny wpływ na leczenie nowotworów u młodych ludzi. W jaki sposób? Amerykańscy naukowcy z Indiana University zaobserwowali, że dzięki temu zwiększyła się ich odporność oraz poprawiły relacje z rodziną. więcej >>

Idealny dzień na rzucenie palenia

Rzucić palenie nie jest łatwo. Jednak warto. Samemu trudno jest się zmobilizować. Taką okazja mógł być jednak dzień 21 listopada. Obchodzono wówczas Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu. W związku z tym dniem Główny Inspektorat Sanitarny przypomniał, że 45 proc. Polaków deklaruje, że jest narażonych na dym tytoniowy w domu, a około 7 proc. w zakładzie pracy. więcej >>

Wzmocnij organizm! Jedz kiszoną kapustę!

Już nasze babcie wiedziały o leczniczych właściwościach kiszonej kapusty. Kapusta ta oczyszcza organizm, ma działanie antynowotworowe, wzmacnia odporność i pozwala pozbyć się kaca. Najbardziej wartościowa jest kapusta sprzedawana z beczki. więcej >>

Woda na zdrowie i dla sprawnego umysłu

Upały trwają już od kilku dni. Na razie nie zanosi się na zmianę pogody. W czasie upałów bardziej się pocimy. Nie zapominajmy więc o uzupełnianiu płynów. Odwodnienie jest bowiem bardzo groźne dla organizmu. Utrata wody sięgająca 3 proc. masy ciała powoduje obniżenie wydajności fizycznej o 20 proc. Najlepiej pić ok. 8 szklanek wody dziennie. Jest jeszcze jeden powód, dlaczego warto to robić. Naukowcy z University of East London poinformowali, że wypicie szklanki wody sprawia, że mózg pracuje o 14 proc. szybciej niż wcześniej. więcej >>

Na rower! Gotowi! Start!

Poprawa kondycji i sylwetki, spalanie kalorii, świetne samopoczucie, redukcja stresu, ciekawy sposób na spędzanie czasu. To tylko kilka powodów, dlaczego warto jeździć na rowerze. Jazda na rowerze to po pływaniu jeden z najzdrowszych i wszechstronnie rozwijających sportów, ale oczywiście i on może zaszkodzić. Właściwie jedynym przeciwwskazaniem do jazdy na rowerze są zaburzenia błędnika. więcej >>

Leczenie pijawkami

Leczenie pijawkami przy wielu schorzeniach może być uzupełnieniem stosowanej terapii. W niektórych dolegliwościach zdrowotnych może być nawet jedyną metodą przynoszącą poprawę. Warto jednak pamiętać, że nieumiejętnie poprowadzona terapia może przynieść więcej szkody niż korzyści, dlatego powinien ją przeprowadzać doświadczony lekarz. więcej >>

Czy wiesz, co czuję?

Popatrz, jaki kolor ma moja bransoletka, a dowiesz się, co czuję. Dzieci z autyzmem mają trudności z rozpoznawaniem emocji innych osób oraz okazywaniem swoich. Być może już wkrótce wyręczy ich w tym specjalny sygnalizator. Prawdopodobnie będzie to bransoletka, która zmieniając kolor wraz ze zmianą emocji odczuwanych przez noszącą ją osobę, pokaże czy jest wesoła, smutna, czy zdenerwowana.
więcej >>

Oddychasz? Oddycham. Czy prawidłowo?

18 razy na minutę, 1 080 razy na godzinę i ponad 25 tys. razy w ciągu doby. Oddychanie to jedna z podstawowych funkcji życiowych, choć najczęściej zupełnie sobie tego nie uświadamiamy. Bardzo często oddychamy nieprawidłowo, nie wykorzystując wszystkich możliwości. Odpowiednie oddychanie może też podziałać uspokajająco lub pobudzająco. Co ważne, można się tego nauczyć i wykorzystywać proces oddychania w różnych sytuacjach. Jak? więcej >>

Terapia ogrodem

Ogród jako sala terapeutyczna? Jak najbardziej. Hortiterapia, czyli ogrodoterapia, to forma terapii wielozmysłowej dzięki roślinom, które się w nich znajdują oraz mikroklimatowi ogrodu. Założeniem hortiterapii jest obcowanie z naturą, której już w starożytności przypisywano lecznicze moce. Terapia ta poprzez bogactwo wrażeń może być doskonałym uzupełnieniem medycyny konwencjonalnej i pomaga m.in. dzieciom z problemami neurologicznymi, pacjentom przewlekle chorym oraz niepełnosprawnym. Stosowana jest w przedszkolach oraz w zakładach opieki długoterminowej. My możemy taką terapię zafundować sobie sami - na kolory i zapachy musimy jednak poczekać do wiosny albo wybrać się do ogrodu botanicznego. więcej >>

Dogoterapia

Dogoterapia to naturalna metoda rehabilitacji osób chorych i niepełnosprawnych, w której uczestniczą odpowiednio wyszkolone psy wspomagające terapeutę. Dogoterapia wspomaga stymulowanie zmysłów, ćwiczenia koncentracji, wyzwala spontaniczną aktywność, rozwija umiejętność okazywania emocji. więcej >>

Dynia nie tylko na Halloween

Dynia kojarzona jest przede wszystkim z ozdobą na Halloween. Nie wszyscy jednak wiedzą, że jest skarbnicą witamin i minerałów. Dlaczego warto korzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam dynia? Wartość odżywcza tych warzyw jest duża, na dodatek dynie są niskokaloryczne (100g świeżej masy dynii to około 32 kcal). Zawierają stosunkowo dużo witamin A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych: fosforu, żelaza, wapnia, potasu i magnezu. W ich skład wchodzą także pektyny i kwasy organiczne. Szczególnie cenna jest dynia o pomarańczowym miąższu, ponieważ ma dużo karotenu (prowitaminy A). Ten przeciwutleniacz przeciwdziała zmianom degeneracyjnym na poziomie komórek i zapobiega mutacjom nowotworowym. więcej >>

Leczenie światłem

Kiedy jest słonecznie, czujemy się lepiej. O dobroczynnym wpływie światła słonecznego wiemy od dawna. Częstą przyczyną jego braku jest depresja, zwana sezonową. W tym okresie warto jak najdłużej korzystać ze słońca, aby jej zapobiegać. Można również zadbać o samopoczucie, poddając się leczeniu światłem, czyli fototerapii. Wykorzystuje się ją nie tylko w leczeniu depresji, ale i innych schorzeń. więcej >>

Malwa - rośliną roku

Specjaliści branży zielarskiej uznali malwę czarną (Alce rosea L.) za "Roślinę Roku 2012". Ciemne kwiaty zawierają glikozydy, diglikozydy, malwidyny i petunidyny, które powodują, że wyciąg z kwiatów malwy powleka błony śluzowe przewodu pokarmowego i działa osłaniająco. Jest ona skuteczna w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i kaszlu. więcej >>

Pyszne i zdrowe maliny

Pojawiły się kolejne letnie owoce – pierwsze maliny. Maliny, ze względu na swoje właściwości, są wykorzystywane w leczeniu różnorodnych dolegliwości. Są m.in. źródłem cennej witaminy C, a co najważniejsze uwielbiają je nie tylko dzieci. Maliny dostarczają również żelaza, cynku, miedzi, manganu, wapnia, niektórych witamin z grupy B oraz znacznych ilości błonnika pokarmowego. Zawierają też niektóre substancje garbnikowe, aromatyczne, a szczególnie kwas salicylowy, dzięki czemu są one dobrym środkiem napotnym i przeciwgorączkowym. Sok z malin, herbatka czy wywar z liści to często naturalny środek wspomagający leczenie przeziębienia. więcej >>

Kawa chroni przed rakiem skóry

Szukasz pretekstu, żeby nie rezygnować z kawy? Oto kolejny. Z najnowszych badań wynika, że picie kawy może chronić przed podstawnokomórkowym nowotworem skóry. Zdaniem naukowców najprawdopodobniej efekt ochronny daje kofeina. więcej >>

Zapach zmotywuje do działania!

Nie masz ochoty na naukę lub pracę? Odpowiednio dobrany zapach może Ci pomóc. Zapach może bowiem wpływać pozytywnie nie tylko na nastrój, ale i na zaangażowanie przy wykonywaniu różnych zadań. Być może skutki zapachu będą wkrótce wykorzystywane w motywowaniu uczniów czy pracowników. Cechy środowiska fizycznego, takie jak zapach, wpływają na psychologiczne funkcjonowanie człowieka – nie tylko konsumentów, ale także pracowników, uczniów czy petentów. Uzyskanie optymalnych efektów oddziaływania wymaga jednak starannego dobierania intensywności zapachów. więcej >>

Muzyka podczas zabiegów łagodzi lęk

Masz zaplanowany zabieg w znieczuleniu miejscowym? Poproś o to, by w jego trakcie można było słuchać muzyki. Muzyka podczas zabiegów w znieczuleniu miejscowym może bowiem zredukować lęk pacjentów, a nawet przyspieszyć gojenie się ran. Poinformowano o tym w piśmie "Annals of the Royal College of Surgeons". więcej >>

Pij zieloną herbatę. Będziesz bardziej sprawny w starszym wieku

O dobroczynnym działaniu zielonej herbaty słyszy już od dawna. Wspomaga układ trawienny, przeciwdziała miażdżycy, nowotworom, odtruwa organizm, buduje kości i zęby, wspomaga odchudzanie i stymuluje umysł. Właśnie dlatego w krajach Wschodu powszechnie uważa się, że codzienne picie kilku filiżanek zielonej herbaty przedłuża życie. To nie koniec. Osoby pijące regularnie zieloną herbatę zachowują większą sprawność i niezależność w starszym wieku, niż ich rówieśnicy, którzy nie są amatorami tego napoju. więcej >>

Drzewoterapia, czyli leczenie lasem

Botanicy z Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego uważają, że na Mazurach powinny powstać leśne uzdrowiska, oferujące "leczenie lasem". Jako jedni z pierwszych w Polsce zajęli się oni metodą "forest therapy", badaniem pozytywnego wpływu lasu na ludzkie zdrowie. Dzięki współpracy Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Olsztynie z Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim zrodził się pomysł, aby Mazury poza wypoczynkiem nad jeziorami zaoferowały mieszkańcom wielkich miast także tzw. drzewoterapię. więcej >>

Dynia - niedoceniana królowa Halloween

Masz problemy z suchą skórą? Zastosuj maseczkę z ogórka ze względu na jego nawilżające właściwości. Dobroczynny wpływ na organizm człowieka mają też pestki z dyni. Ale to nie wszystko. Często przez nas niedoceniane rośliny dyniowate mają  szerokie znaczenie i zastosowanie w lecznictwie i kosmetyce ze względu na ich wartości odżywcze. Niskokaloryczne dynie są bogate w celulozę, dzięki czemu pomagają również w kuracjach odchudzających.

więcej >>

Na wysokie ciśnienie ziemniaki

Cierpisz na nadciśnienie krwi? Jedz ziemniaki. Zjadanie kilku z nich dziennie, przyrządzonych bez tłuszczu, obniża ciśnienie krwi prawie tak dobrze jak niektóre leki na nadciśnienie. I nie powinno to mieć wpływu na twoją masę ciała. Choć do tej pory uważano, że ziemniaki tuczą, z badań naukowców z University of Scranton w stanie Pennsylvania wynika, że nie musimy się tego obawiać. Ziemniaki w badaniach upieczone były bez tłuszczu w kuchence mikrofalowej. Podawano je bez ketchupu, majonezu czy innego sosu. więcej >>

Na zapalenie zatok papryczka chili

Dokucza Ci ból zatok? Zdaniem naukowców osobom cierpiącym na zapalenie zatok ulgę może przynieść aerozol do nosa zawierający związek wyekstraktowany z ostrej papryczki chili. Tak wynika z badań opublikowanych w "Annals of Allergy, Asthma & Immunology". więcej >>

Hortiterapia - terapia z wykorzystaniem roślin

Terapia z wykorzystaniem roślin, która ma wspomagać proces rehabilitacji niepełnosprawnych ruchowo dzieci? Dlaczego nie? Hortiterapia, czyli inaczej mówiąc ogrodoterapia, to zajęcia terapii szpitalnej w sferze fizycznej i psychicznej chorych dzieci. Tę nowatorską terapię wprowadził Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy im. św. Ludwika w Krakowie we współpracy z tamtejszym Uniwersytetem Rolniczym i Ogrodem Botanicznym. więcej >>

Witamina D3 - dlaczego warto korzystać z kąpieli słonecznej

Z badań wynika, że optymalny poziom witaminy D w organizmie ma pozytywny wpływ na zdrowie i może obniżać ryzyko nie osteoporozy i złamań, chorób układu krążenia oraz niektórych nowotworów złośliwych. Ostatnie badania wskazują też, że witamina D3 zmniejsza śmiertelność starszych osób, zwłaszcza kobiet z domów opieki. więcej >>

Borówka amerykańska w walce z otyłością

Większość z nas próbowała schudnąć choć raz, stosując różne diety i walcząc z efektem jojo. Czy jedzenie borówki amerykańskiej może hamować rozwój komórek tkanki tłuszczowej i pomagać w walce z otyłością? więcej >>

Owoce i warzywa sposobem na chorobę Alzheimera?

Czy niektóre warzywa, owoce i zioła mogą przyczynić się do leczenia choroby Alzheimera? Wkrótce poznamy odpowiedź na to pytanie. W Katedrze Biotechnologii, Żywienia Człowieka i Towaroznawstwa Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie prowadzone są prace badawcze nad hamowaniem aktywności acetylocholinoesterazy i butyrylocholinoesterazy przez wybrane rośliny jadalne. więcej >>

Niepozorna żurawina

Żurawina chociaż wygląda niepozornie, jest wyjątkowo zdrowa. Ze względu na dużą zawartość w niej witamin i minerałów nie powinno jej zabraknąć nie tylko w kuchni, ale i w domowej apteczce. Wspomaga bowiem leczenie m.in. przeziębień, grypy czy infekcji pęcherza. więcej >>

Cynamon - nie tylko przyprawa

Czy można sobie wyobrazić pierniki bez cynamonu? Albo brak korzennej herbaty po zimowym spacerze? Cynamon to najstarsza przyprawa. Jego słodkawo-korzenny smak wydaje się być niezastąpiony w kuchniach na całym świecie. Wzmianki o niej pojawiły się już 2700 lat p.n.e. Ojczyzną właściwą drzewa cynamonowego (Cinnamomum zeylanicum) jest wyspa Cejlon, skąd jego uprawę przeniesiono w inne rejony. więcej >>

Jesień? Jedzmy buraki

Kiedy owoców i warzyw coraz mniej, nie zapominajmy o burakach. Są one źródłem wielu witamin i minerałów, m.in. potasu, wapnia, żelaza, magnezu, manganu, kobaltu, witaminy A, C i B1. Ale to nie wszystko. Jak dowodzą najnowsze wyniki badań, codzienne picie pół litra soku z buraków może opóźnić demencję. więcej >>

Śpiew na zaburzenia mowy?

Czy zaburzenia mowy da się wyleczyć, śpiewając w odpowiednim stylu – w stylu klasycznym czy może w indyjskim? więcej >>

Warzywa i owoce zmniejszają ryzyko zachorowania na raka płuc

Palisz? Jedz warzywa i owoce. Pamiętaj, by nie były to ciągle te same, ale by je urozmaicać. Taki urozmaicony zestaw warzyw i owoców w diecie może bowiem obniżyć ryzyko zachorowania na raka płuc, szczególnie u palaczy. więcej >>

Pomidory - źródło witamin i likopenu

Pomidory to nieocenione źródło witamin i pierwiastków. Zawierają sporo witaminy C, A czy B6, a także potas, fosfor, magnez. Odkryto, że pomidory zawierają bardzo cenny składnik – likopen czyli naturalny barwnik roślinny, który nadaje pomidorom soczystą, czerwoną barwę. więcej >>

Siedem godzin snu najlepsze dla serca

Amerykańscy naukowcy na łamach pisma "Sleep" poinformowali, że regularne niedosypianie oraz zbyt długi sen, mają związek z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Zbyt długi, jak i zbyt krótki sen mogą powodować ryzyko ataku serca i udaru. Oprócz tego niedosypianie może się wiązać z ryzykiem dusznicy bolesnej. więcej >>

Miód – naturalny antybiotyk

Dobroczynne właściwości miodu znane są od lat. Ma właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne, wykrztuśne i odnawiające. Miód docenili też naukowcy. Od dawna wiadomo, że działa on podobnie jak antybiotyk. Do tej pory nie odkryto jednak, jaki mechanizm to powoduje. Udało się to dopiero niedawno. więcej >>

Herbata herbacie nie równa

W 2737 roku p.n.e. cesarz chiński Shennong odpoczywał w ogrodzie. Gdy wiatr zwiał do jego czarki z wodą kilka liści z krzewu herbacianego, cesarz skosztował napoju. Tak powstała herbata. Do Europy herbata dotarła dopiero w XVII w. jako lekarstwo, a jako napój zaczęła się upowszechniać dopiero w XIX wieku. więcej >>

Diatermia

Diatermia czyli elektroterapia to zabiegi z wykorzystaniem prądu elektrycznego, przepuszczanego przez okolice dotknięte schorzeniem. Moc i charakter prądu może być zmieniana, ale zawsze jest to prąd nieszkodliwy dla zdrowia ogólnego. Elektroterapia wykorzystuje działanie biologiczne prądu elektrycznego, który może: pobudzać nerwy i mięśnie, uśmierzać ból, zwiększać ukrwienie tkanek, zmniejszać napięcie mięśni poprzecznie prążkowanych szkieletowych i naczyniowych, łagodzić stany zapalne, zwiększać przepływ limfy, przyśpieszać wchłanianie obrzęków, wpływać na trofikę tkanek, intensyfikować procesy przemiany materii, przyśpieszać regenerację tkanek. więcej >>

Igłą w chorobę

Akupunktura to jedna z najstarszych metod terapeutycznych stosowana już ok. 4000 lat p.n.e. w Chinach. Medycy sporządzili specjalną mapę ciała ludzkiego, zaznaczając na niej 14 kanałów energetycznych – meridianów. Meridiany biegną tuż pod powierzchnią skóry i noszą nazwy ważnych organów wewnętrznych. Wzdłuż każdego meridianu leżą punkty odpowiedzialne za funkcjonowanie tych organów. Najwięcej punktów ulokowało się u zbiegu meridianów na stopach, dłoniach i małżowinach usznych. Według Chińczyków energia witalna chi (czyt. czi) krąży meridianami oraz naczyniami krwionośnymi i dociera do wszystkich narządów i komórek. Ten przepływ może zostać zablokowany wskutek urazu mechanicznego, infekcji czy też stresu. więcej >>

Bomba witaminowa

W dawnych czasach kiszona kapusta, a zwłaszcza sok z niej, były produktami, które naszym przodkom zapewniały dobrą kondycję i były obecne na stołach w najróżniejszych postaciach. Teraz w dobie najrozmaitszych, nieraz bardzo egzotycznych, warzyw i owoców, a także niezliczonej ilości preparatów witaminowo-wzmacniająco-uodparniających straciła swoja wiodąca pozycję. więcej >>

Zioła na trawienie

W niemal każdej domowej apteczce można znaleźć zioła, które przynoszą ulgę w przypadku dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, zwykle spowodowanych nieodpowiednią dietą czy po prostu przejedzeniem. O dobroczynnym działaniu ziół wiedzieli i nasi przodkowie, i starożytni Grecy czy Egipcjanie. więcej >>

Tran znowu modny

Aż do lat 60. ubiegłego wieku w okresie jesienno-zimowym dzieci były zmuszane do picia tranu, który zapobiegał krzywicy, uzupełniał braki witaminy A i D, działał wzmacniająco i uodparniająco. Ponieważ ten naturalny lek był ohydny w smaku, wszyscy z wielką ulgą „przeszli” na witaminy w tabletkach. Jednak badania ostatnich lat udowodniły, że była to przedwczesna decyzja. więcej >>

Biała śmierć

Sól zwana, podobnie jak cukier, białą śmiercią jest niezbędna organizmowi. Odpowiada za utrzymywanie równowagi kwasowo-zasadowej i regulację gospodarki wodnej organizmu. Trzeba jednak pamiętać, że nadmiar soli szkodzi.

więcej >>

Refleksoterapia cz. III

Klawiterapia jest to metoda odruchowa - biocybernetyczna (nieinwazyjna) stosowana w resocjalizacji i rehabilitacji psychologicznej i neurofizjologicznej. Zapewnia odreagowanie psychologiczne i nerwowe, znosi napięcia stresowe ośrodkowego i obwodowego układu nerwowego. Reguluje prądowe potencjały własne i wzbudza utracone przewodnictwo sygnałów nerwowych, stanowiące z zaburzoną morfologicznie, hormonalnie i chemicznie krwią, przyczynę podatności a nawet zapaści enzymatyczno-metabolicznej na poziomie endogennym – subkomórkowym. więcej >>

Refleksoterapia cd

Refleksoterapia, terapia wywodząca się z chińskiej akupunktury, dzieli się na refleksoterapię korporalną (tułowia i kończyn) i tzw. mikrosystemy – refleksoterapię uszną, czaszkową (aurikuloterapię i kranioterapię albo refleksoterapię aurikularną i kranialną), jamy ustnej i tęczówkową refleksodiagnostykę, czyli irydodiagnostykę. U podstaw wszystkich tych i innych pokrewnych dziedzin leży znajomość budowy i funkcji układu nerwowego i cała wielka już nauka o odruchach nerwowych. więcej >>

Reflksoterapia

Refleksoterapia jest metodą leczniczą wywodzącą się od akupunktury. Polega na mechanicznym pobudzaniu (ugniataniu, masowaniu) odpowiednich punktów na ciele. więcej >>

Dzika róża

W Polsce istnieje 20 gatunków róży, najbardziej rozpowszechniona jest róża pomarszczona. W celach leczniczych wykorzystywana jest róża dzika (Rosa canina) - kolczasty krzew wysoki do 2 metrów, występujący w Europie, na Syberii, w Ameryce Północnej i Meksyku. U nas rośnie pospolicie w zaroślach, na brzegach lasów, w pobliżu domostw oraz na miedzach i nieużytkach. więcej >>

Nowalijki z parapetu i z łąki

Biologiczna wiosna oznacza czas wzmożonej przebudowy i odbudowy tkanek. Ale do regeneracji organizm wyczerpany zimą potrzebuje na przednówku solidnego zastrzyku witamin i makroelementów. Nawet zaprzysięgli mięsożercy łaskawym okiem zerkają na nowalijki. Tymczasem te, które można o tej porze kupić, nie mają takich walorów odżywczych jak uprawiane w gruncie. więcej >>

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

Ocet jabłkowy jest nie tylko świetnym dodatkiem do potraw, ale też znakomitym suplementem diety, naturalnym lekiem i takimż kosmetykiem. więcej >>

Fototerapia

Już w starożytności dostrzegano dobroczynne działanie słońca na kondycję człowieka. Pierwsze formy fototerapii stosowali Egipcjanie, Persowie, Grecy i Rzymianie. więcej >>

Końska kuracja

Hipoterapia (hippoterapia) jest całościową metodą rehabilitacji opartą na neurofizjologii, wykorzystującą konie do celów terapeutycznych. Jej działanie jest kompleksowe, stanowi element rehabilitacji, psychologii i resocjalizacji. Uniwersalność metody polega na jednoczesnym oddziaływaniu ruchowym, sensorycznym, psychicznym i społecznym. więcej >>

Hawajski sposób na równowagę

Lomi Lomi Nui to niezwykły masaż o prastarej tradycji i korzeniach. Jego ojczyzną są Hawaje. Kryje się za nim filozofia huny, według której cały świat przenika energia zwana przez Hawajczyków mana, którą można wykorzystać do swych potrzeb. Podstawą huny jest przekonanie, że miłość to najsilniejsza i najważniejsza energia życiowa, dzięki której można wprowadzać istotne zmiany w sobie oraz w otoczeniu. więcej >>

Zielone na zdrowie

Chlorofil (zielony barwnik zawarty w roślinach) to bardzo ważny, u nas jeszcze niedoceniany związek naturalny, wykazujący bliskie pokrewieństwo strukturalne do hemoglobiny. więcej >>

Leczniczy masaż twarzy

Od wieków masaż był metodą kojącą rozmaite dolegliwości. Wraz z docenieniem naturalnej medycyny świat zachodni coraz chętniej sięga m.in. po rozmaite metody masażu. Niektóre z nich z powodzeniem można stosować samodzielnie. Należy do nich np. refleksoterapia. więcej >>

Terapia czaszkowo-krzyżowa

Nasze ciało to niezwykła struktura, która – nawet, jeśli chorujemy – nosi w sobie pamięć prawidłowego funkcjonowania. Jak twierdzą zwolennicy medycyny naturalnej, za pomocą terapii czaszkowo-krzyżowej można ją przywołać i pobudzić mechanizmy samoleczenia. więcej >>

Tai chi – gimnastyka dla ciała i ducha

Taoistyczne tai chi jest systemem ćwiczeń zdrowotnych głęboko zakorzenionym w tradycji taoistycznej słynącej z kultywowania sztuk zdrowia i długowieczności. więcej >>

Gimnastyka oczu

Rośnie rzesza „okularników” i osób skarżących się na szybkie męczenie się oczu. Przypisujemy to zwykle komputerom i telewizji. Idziemy do okulisty i coraz częściej zmieniamy okulary na mocniejsze.

więcej >>

Len

Len to jednoroczna roślina zielna, o charakterystycznych niebieskich kwiatach. Len zwyczajny uprawiany jest ze względu na cenne włókno, a odmiany oleiste na nasiona, z których tłoczony jest olej. więcej >>

Bez czarny

Krzewy bzu czarnego (Sambucus nigra) należą w naszym kraju do najczęściej spotykanych roślin. Wiosną mają białe, baldachokształtne kwiatostany o bardzo specyficznym ostrym, duszącym zapachu, a jesienią czarne, lśniące, kuliste owoce. więcej >>

Ozonoterapia

Ozon jest gazem bardzo dobrze rozpuszczalnym w wodzie, osoczu krwi i płynach tkankowych naszego organizmu. Zauważono, że w środowisku z dużą ilością ozonu giną wszelkie drobnoustroje - bakterie, wirusy i grzyby. Stąd wykorzystywanie tego gazu do przemywania zakażonych ran, odkażania narzędzi chirurgicznych czy uzdatniania wody.

więcej >>

Krioterapia – lecznicze zimno

Zimno hartuje nasz organizm, wzmacnia odporność, przyspiesza przemianę materii, poprawia krążenie, dodaje zdrowia i energii. Kobiety od wieków wykorzystywały niskie temperatury w trosce o swoją urodę – np. generałowa Zajączkowa pod łóżkiem zawsze miała wiadra z lodem, co spowodowało, że w wieku osiemdziesięciu lat miała ciało nastolatki. więcej >>

Wonności dla zdrowia i urody

Olejki roślinne dodawane do kąpieli, stosowane do pielęgnacji ciała czy aromatyzujące powietrze używane były już w starożytności. Ich dobroczynne działanie na nasze zdrowie i samopoczucie nadal wykorzystuje medycyna Wschodu. więcej >>

Podciśnieniem w przeziębienie

Lecznicze właściwości baniek odkryto na Dalekim Wschodzie, gdzie od tysiącleci są stosowane przeciwzapalnie i przeciwbólowo, wzmacniająco, a nawet odtruwająco i uspakajająco. W świecie zachodnim bańki były szeroko stosowane do XX wieku. Później uznane za metodę niegodną „rozwiniętej” medycyny, przez lata traktowane z przymrużeniem oka. więcej >>

Aronia - źródło zdrowia i młodości

Aronia czarnoowocowa to wieloletni krzew pochodzący z Ameryki Północnej. Jego owoce od dawna były stosowane przez ludową medycynę Indian. Sok podawano jako środek wzmacniający, rozjaśniający umysł, pomocny w problemach kostnych, a nawet uważany był za eliksir młodości. U nas aronia, jako produkt prozdrowotny, została odkryta stosunkowo niedawno. więcej >>

Tlenoterapia - przewietrzanie organizmu

Powietrze, którym oddychamy, zawiera około 21% tlenu. Ponieważ nie jesteśmy w stanie magazynować tlenu, jesteśmy skazani na jego ciągły pobór. Tlen jest nam niezbędny do życia. To dzięki niemu możemy wytwarzać niezbędną nam energię, przetwarzając na nią substancje odżywcze. więcej >>

Tlenoterapia - przewietrzanie organizmu

Powietrze, którym oddychamy, zawiera około 21% tlenu. Ponieważ nie jesteśmy w stanie magazynować tlenu, jesteśmy skazani na jego ciągły pobór. Tlen jest nam niezbędny do życia. To dzięki niemu możemy wytwarzać niezbędną nam energię, przetwarzając na nią substancje odżywcze. więcej >>

Zioła po nowemu

Fitoterapia, czyli ziołolecznictwo wraca do łask. Metody leczenia, wykorzystujące surowce i przetwory roślinne oraz substancje czynne z nich wyodrębnione w celu osiągnięcia zamierzonego efektu terapeutycznego lub w profilaktyce, to najbardziej rozległa gałąź medycyny naturalnej, a równocześnie najstarsza i najbardziej udokumentowana naukowo. więcej >>

Yumeiho – zdrowie po japońsku

Zgodnie z teorią, wiele trapiących nas schorzeń bierze swój początek w asymetrycznym ułożeniu kości miednicy. Podczas zabiegów Yumeiho, za pomocą około setki technik koryguje się deformację, uwalniając pacjenta od dolegliwości. więcej >>

Żurawina

Schabowy plus ziemniaki odchodzą w przeszłość, a na ich miejsce na stołach Polaków pojawia się coraz więcej warzyw, ziół i owoców. Szukając nowych lub odkurzając stare przepisy na smaczne i ciekawe dania, warto zwrócić uwagę na to, że często walory smakowe idą w parze z istotnym działaniem zdrowotnym. więcej >>

Andyjski Koci Pazur

Terapie ziołowe mają coraz więcej zwolenników, także i wśród lekarzy. Naukowcy po rośliny lecznicze sięgają do tradycji terenów dotychczas mało od tej strony zbadanych, m.in. do ludowej medycyny indian andyjskich. więcej >>

Pyłek kwiatowy

Pyłek kwiatowy jest produktem zbieranym i przetwarzanym przez pszczoły. Składowany w plastrach, podlega fermentacji i tworzy substancję zwaną pierzgą. Substancja ta jest niezwykle bogata w różne istotne dla zdrowia składniki. Swoim składem przewyższa miód. Zawiera nie tylko witaminy (A, C, E, P, PP, B, B1, B12), kwas foliowy, pantotenowy i sole mineralne, ale też białka, węglowodany i tłuszcze. więcej >>

Amarantus

Amarantus, zwany również szarłatem, to roślina z grupy zbóż, stosunkowo mało jeszcze w Polsce znana. Tymczasem jego historia jest długa i sięga 4 tysięcy lat. Przypuszcza się, że pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie szeroko uprawiany był przez Inków, Majów i Azteków i oprócz kukurydzy stanowił codzienny składnik ich pożywienia. więcej >>

Soja

Soja należy do roślin z gatunku motylkowatych. Jej historia rozpoczęła się w Chinach, gdzie uprawiana jest od blisko 4 tysięcy lat. Następnie pojawiła się w innych krajach Azji i zyskała tam taką popularność, że do dziś stanowi w wielu z nich podstawę narodowej kuchni. W Europie pojawiła się stosunkowo późno, bo dopiero w XVI wieku, a następnie trafiła do Ameryki, gdzie jest obecnie uprawiana na ogromną skalę. więcej >>

Tran

Łyżka tranu dziennie - jesienno-zimowa kuracja aplikowana nam w dzieciństwie, to wzbudzające dreszcz obrzydzenia wspomnienie wielu z nas. Dziś koszmar tranowy odszedł w zapomnienie. Tran przestał być modny, a w aptekach pełno jest innych, znacznie smaczniejszych środków wzmacniających naszą odporność. Czy warto więc dalej po niego sięgać? więcej >>

Zielona herbata

Tradycja picia zielonej herbaty znana jest Chińczykom i Japończykom od 5 tysięcy lat. Nie od dziś wykorzystują oni w medycynie jej lecznicze właściwości. Jej codzienne picie stanowi pewnego rodzaju rytuał prowadzący do uzyskania wewnętrznej harmonii i zdrowia. więcej >>

Cedr

Długowieczne, wspaniałe, wiecznie zielone drzewo, symbol siły - to cedr. więcej >>

Korzeń lukrecji

Lukrecja jest to obejmująca kilkanaście gatunków bylina z rodziny motylkowatych. Występuje powszechnie w południowej Europie i Azji. Ze względu na swoje lecznicze właściwości stosowana przez starożytnych Chińczyków, Greków i Rzymian, używana jest również i dziś. Choć spotkać ją można w stanie dzikim, uprawiana jest na plantacjach, głównie we Włoszech i Hiszpanii. więcej >>

Imbir

Imbir należy do najdłużej znanych roślin leczniczych i przyprawowych. Choć dziś znany jest i używany na całym świecie, pierwsze wzmianki o nim pochodzą sprzed blisko 3 tysięcy lat, z chińskich ksiąg medycznych. Stosowany był również w starożytnej medycynie Indii i Tybetu. Używano go głównie w dolegliwościach żołądkowych i jelitowych, choć stosowany był również jako afrodyzjak. więcej >>

Masaż misami

Masaż misami to hinduska technika uzdrawiania znana i stosowana od blisko 5 tysięcy lat. Choć do Europy misy trafiły w latach 80 XX wieku, w Polsce są jeszcze stosunkowo mało znane. więcej >>

W grocie solnej

Plaża, słońce, szum fal i kąpiele w słonej morskiej wodzie. Po takim urlopie każdy wraca wypoczęty i wzmocniony. To efekt nie tylko relaksu, ale i znanego od dawna dobroczynnego działania soli, szczególnie morskiej. więcej >>

Niebezpieczne kwiaty

Kwiaty są piękną i niezwykle efektowną ozdobą naszych domów i miejsc pracy. Lubimy je wszyscy. Cieszą nasze oczy swoją barwą i bogactwem form. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w wielu z nich znajdują się niebezpieczne dla ludzi związki. Są to przede wszystkim alkaloidy, glikozydy i saponiny. więcej >>

Fitoterapia - leczenie ziołami

Fitoterapia, zwana inaczej ziołolecznictwem, to metoda stara jak świat. Wykorzystuje ona w leczeniu i profilaktyce rośliny i wszelkie ich przetwory, a także wyizolowane z nich substancje czynne. więcej >>

Metaloterapia

Metaloterapia jest alternatywną dziedziną medycyny, polegającą na zapobieganiu chorobom przy zastosowaniu leczniczych właściwości metali. Szczególną rolę odegrało tu na przestrzeni dziejów złoto. więcej >>

Jak właściwe jedzenie wspomaga leczenie

Bioterapia żywieniowa jest metodą wspomagającą standardową opiekę medyczną. We współczesnej medycynie służyła początkowo jako sposób regulacji zaburzeń równowagi żywieniowej, obecnie jest uznawana za metodę, która za pomocą odpowiedniego odżywiania wpływa na procesy chorobowe. więcej >>

Przeciwzapalne właściwości oliwy z oliwek

Powszechnie i od dawna znane są w kosmetologii dobroczynne właściwości oliwy. Znakomicie odżywia ona skórę, działa kojąco, wygładzająco i nawilżająco. Dostarcza skórze nienasyconych kwasów tłuszczowych, karotenoidów, fitosteroli i fosfolipidów. Nie są to jedyne jej zalety. więcej >>

Starożytni Chińczycy, a zdrowie

Dbałość o zdrowie od najwcześniejszych lat, wsłuchanie się we własny organizm i prawidłowy system odżywiania, to według Chińczyków podstawa długiego i zdrowego życia.
Kultura Zachodu szczyci się długością i jakością ludzkiego życia, uważając za jego podstawę postęp w medycynie. Przybywa nam nowoczesnych placówek medycznych, lekarzy specjalistów i leków nowych generacji, profilaktyka odsuwa się na plan dalszy. Wolimy leczyć niż zapobiegać. więcej >>

Klimatoterapia.

Nadszedł czas wakacji i urlopów. Wielu z nas wyjeżdża, aby zmienić otoczenie, oderwać się od codziennych obowiązków i odpocząć w innym klimacie. Nie jest jednak obojętne dokąd się wybierzemy. Osoby po pięćdziesiątce, astmatycy, nadciśnieniowcy, czy ci po zawale, szczególnie starannie powinni wybierać miejsce, w którym chcą odpocząć. Zmiana klimatu może korzystnie wpłynąć na organizm, może też wywołać złe samopoczucie, a nawet chorobę. więcej >>

Wspaniała kapusta.

Kapusta jest jednym z najpopularniejszych warzyw. Któż z nas nie jadł młodej kapusty z koperkiem, gołąbków, czy bigosu lub tak znanej na świecie sałatki coleslaw. Kapusta znana jest także w medycynie ludowej ze swych właściwości leczniczych i to od wielu tysięcy lat. więcej >>