e-Twoje zdrowie

Suplementy czy zdrowa zbilansowana dieta?

Magnez na zmęczenie i skurcze mięśni, witaminy na ładniejszy wygląd paznokci czy włosów... Polacy zażywają coraz więcej suplementów diety, niestety często w sposób nieodpowiedzialny i niekontrolowany. Sprzyja temu szybki tryb życia. Przestrzegają przed tym Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia. Zamiast łykania kolejnych witamin w pigułkach zalecają stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety. więcej >>

Drastyczna dieta czy stopniowa utrata wagi?

Czy lepiej wybrać drastyczną dietę, która gwarantuje utratę wagi w krótkim czasie czy może taką, która powoduje stopniowe odchudzanie? To wieczny dylemat odchudzających się. W leczeniu otyłości zaleca się jednak stopniową utratę wagi. Uważa się bowiem, że szybkie odchudzanie oznacza szybsze przybieranie na wadze po zakończeniu diety. więcej >>

Hipercholesterolemia. Kiedy warto się przebadać!

Członkowie twojej rodziny mają skłonność do wysokiego poziomu cholesterolu? Uważaj! Nieleczona dziedziczna skłonność do wysokiego poziomu cholesterolu może skrócić życie o 20–30 lat. Wczoraj w Polsce po raz pierwszy obchodzono Dzień Świadomości Hipercholesterolemii Rodzinnej. więcej >>

Mam dobry cholesterol. A Ty?

Co drugi Polak ma za wysoki cholesterol, a to oznacza znacząco wyższe ryzyko zawałów i udarów. Uważa się, że wysoki cholesterol to cichy i niewidzialny zabójca, dlatego warto regularnie sprawdzać jego poziom, zadbać o dietę oraz jak najwięcej się ruszać. Zachęcają do tego m.in. twórcy programu edukacyjnego "Mam dobry cholesterol". Jego celem jest uświadomienie zagrożeń płynących z podwyższonego poziomu cholesterolu oraz edukacja w zakresie profilaktyki chorób z nim związanych. więcej >>

Światowy Dzień Zapalenia Wątroby

Spośród ok. 230 tys. Polaków, u których wirus zapalenia wątroby typu C aktywnie się namnaża aż 85 proc. nie jest tego świadomych i nie leczy się. Może też zarażać innych. W większości przypadków wirusowe zapalenie wątroby typu C (WZW C), wywoływane przez HCV, nie daje bowiem żadnych charakterystycznych objawów, aż do czasu wystąpienia poważnych powikłań. W dniu 28 lipca obchodzono Światowy Dzień Zapalenia Wątroby. Z tej okazji przeprowadzono akcję bezpłatnych badań, które pozwalają stwierdzić, czy dana osoba miała kontakt z groźnym wirusem zapalenia wątroby typu C (HCV). więcej >>

Dietoterapia: bioaktywna żywność

Bioaktywna żywność ma pomagać w leczeniu otyłości, anemii związanej z nieswoistym stanem zapalnym jelit, nadciśnienia oraz cukrzycy typu pierwszego. Jak powstaje? Naturalne polskie produkty żywnościowe, wzbogacone zostały przez poznańskich naukowców w bioaktywne składniki. Czy będą zalecane przez lekarzy jako uzupełnienie terapii tych poważnych chorób? więcej >>

Kwasy tłuszczowe omega-3. Czy na pewno są w Twojej diecie?

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla zdrowia oraz prawidłowego funkcjonowania np. układu krążenia i mózgu. Nasz organizm jednak ich nie produkuje, dlatego musimy zadbać o to, by znalazły się w odpowiedniej ilości w naszej diecie. Tyle teorii. Okazuje się jednak, że Polacy spożywają za małe ilości tych związków.
więcej >>

Królowa dynia

Rozgrzewająca zupa dyniowa, pyszne racuszki czy ciasto. Trwa sezon na dyniowate, a więc ogórki, dynie, kabaczki, cukinie, ale i arbuzy i melony. Wartość odżywcza tych warzyw jest duża, a kaloryczna mała. Warzywa z rodziny dyniowatych są bardzo często używane w kuchniach całego świata. Skorzystajmy z jej dobrodziejstw i my.
więcej >>

Picie kawy a rak wątroby

Lubisz kawę? Jeśli pijesz ją regularnie, prawdopodobnie obniżasz w ten sposób o 40 proc. ryzyko zachorowania na raka wątroby. Tak wynika z najnowszej metaanalizy, którą opublikowano na łamach pisma "Clinical Gastroenterology and Hepatology". więcej >>

Brokuły dobre na stawy!

Chcesz zadbać o swoje stawy? Wprowadź do diety brokuły, tym bardziej że teraz jest na nie sezon. To nie wszystko. Naukowcy z Uniwersytetu Wschodniej Anglii przekonują, że jedzenie specjalnej odmiany brokułów bogatych w substancje odżywcze może spowolnić przebieg choroby zwyrodnieniowej stawów. Chcą tego dowieść i w związku z tym zaczynają pierwsze oficjalne badania kliniczne. więcej >>

Diety oczyszczające nie zawsze na zdrowie

Stosujesz owocowe ”diety oczyszczające”? Uważaj, mogą być one niebezpieczne dla zdrowia. Dietetycy ostrzegają, że konsekwencją długotrwałego stosowania diet oczyszczających może być nie tylko efekt jo-jo, ale także utrata masy mięśniowej, odwodnienie organizmu i zachwianie równowagi metabolizmu cukrów. Następstwem takich praktyk może być cukrzyca, choroby układu krążenia, a także nowotwór. więcej >>

Co jemy w pracy?

Zdrowe odżywianie w pracy to jeden z ważniejszych czynników warunkujących efektywność pracowników. Według Światowej Organizacji Zdrowia właściwe odżywianie może zwiększyć wydajność nawet o 20 proc. Tymczasem jedna trzecia aktywnych zawodowo Polaków zjada w pracy tylko jeden posiłek. Najczęściej jest to drugie śniadanie (kanapka, owoce czy słodycze). więcej >>

Co z tym E?

Widząc literę E na etykiecie artykułu spożywczego, najczęściej myślimy: Znowu chemia! Tymczasem wiele dodatków do żywności kryjących się pod symbolem „E” to zwykłe naturalne dodatki, z którymi mamy do czynienia na co dzień w owocach, mięsie czy nabiale. Co oznacza to tajemnicze "E"? więcej >>

Pleśń na jedzeniu niebezpieczna dla zdrowia

Kupując żywność, zadbaj o jej prawidłowe przechowywanie. Spleśniałe owoce i warzywa najlepiej w całości wyrzucić. Dlaczego? Pleśnie zjedzone z pożywieniem mogą być bowiem niebezpieczne dla zdrowia. Ich zjedzenie może skończyć się nie tylko bólem brzucha, ale również doprowadzić do poważnych alergii pokarmowych, utraty przytomności, świadomości, a nawet w skrajnych przypadkach do śmierci. więcej >>

Wirusowe zapalenie wątroby typu C

W Polsce wirusowym zapaleniem wątroby typu C (WZW C) może być zakażonych nawet 730 tys. osób. Większość osób nie wie, że jest zarażona. Co gorsza ok. 80 proc. została zakażona w placówkach służby zdrowia, w gabinetach stomatologicznych, w szpitalach (podczas wykonywania drobnych zabiegów, ale również po operacjach). Rzadziej zarażamy się podczas zabiegów akupunktury, kolczykowania lub tatuażu wykonywanych zainfekowanymi narzędziami. Niewielkie jest też ryzyko zakażenia się poprzez kontakty seksualne.
więcej >>

Ryż łatwiej wchłania arsen z gleby lub wody

Jesz dużo ryżu? Uważaj! Naukowcy ostrzegają, że ryż spożywany w nadmiernych ilościach może szkodzić. Jego ziarna zawierają bowiem duże ilości arsenu. Ryż wchłania go więcej z gleby lub wody niż inne rośliny. więcej >>

Na grzyby! Ale bezpiecznie!

Zaczął się sezon grzybobrania. Niestety pojawiły się też pierwsze doniesienia o zatruciach grzybami. Główny Inspektor Sanitarny opublikował podstawowe zasady bezpiecznego grzybobrania oraz film edukacyjny pn. "Poznaj grzyby - unikniesz zatrucia". więcej >>

Obudź się, póki wirus HCV drzemie

W Polsce na wirusowe zapalenie wątroby typu C choruje około 730 tys. osób. To dużo. Zdiagnozowano jednak do tej pory tylko 8 proc. zakażonych. Większość chorych nie ma pojęcia, że są chorzy, a zarazić może się każdy przez bezpośredni kontakt z zakażoną krwią. więcej >>

Niewyspani gorzej się odżywiają

Kiepsko sypiasz? Uważaj! Osoby niewyspane częściej jedzą tłuste i niezdrowe potrawy. To wynik badań naukowców z St. Luke\'s-Rosevelt Hospital Center oraz Columbia University w Nowym Jorku ogłoszonych podczas kongresu Associated Professional Sleep Societies w Bostonie. więcej >>

Solniczki precz ze stołów!

Polacy nadal spożywają za dużo soli. Przeciętny Polak codziennie używa 7,63 g soli dodanej, czyli takiej, która używana jest w domach do solenia i przygotowywania potraw. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dzienna dawka soli nie powinna przekraczać natomiast 5 g, czyli tyle ile zawiera jedna płaska łyżeczka do herbaty. Jeszcze bardziej restrykcyjne są zalecenia amerykańskich specjalistów: ich zdaniem spożycie nie powinno przekraczać 2,3 g na dobę.Tak wynika z raportu specjalistów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. Uwzględniono w nim jednak tylko solenie potraw oraz sól zużywaną w przygotowywanych w domach potrawach, przetworach i marynatach. W rzeczywistości więc zużycie jest jeszcze większe, ponieważ chlorek sodu (główny i prawie wyłączny składnik soli) zawarty jest jeszcze w większości kupowanych gotowych produktach, głównie przetworach zbożowych, mięsie i jego przetworach oraz w mleku i produktach mlecznych. więcej >>

Brak manganu wpływa na utratę wapnia

Brak manganu w diecie może sprzyjać utracie wapnia. Gdy organizm wchłania mniej manganu lub gdy niektóre narządy - choćby mózg - potrzebują go więcej, uwalniany z kości wapń trafia do moczu i jest wydalany. Aby nie doprowadzić do jego braku, zadbaj by w diecie znalazły się orzechy ziemne, laskowe i włoskie, migdały, ziarna słonecznika, szpinak,ziemniaki, groch, żółtko jaja, herbata, buraki, warzywa strączkowe, żurawina, pełnoziarniste pieczywo. więcej >>

Mrożonki w zimowym jadłospisie

Zimą trudniej jest urozmaicać codzienną dietę. Nie ma bowiem dużego wyboru świeżych warzyw i owoców lub jeśli są to w dużym stopniu straciły swoją wartość podczas długiego przechowywania. Właśnie dlatego tak ważne są mrożonki w zimowym jadłospisie, maja bowiem najbardziej zbliżoną do świeżych produktów wartość odżywczą. Dlaczego warto je wprowadzić?
więcej >>

Dbasz o wagę? Jedz wolno

Dbasz o wagę? Jedz wolno. Czas przyswajania pokarmu ma wpływ na naszą wagę. Nadmierne przybieranie na wadze następuje zdecydowanie szybciej, jeżeli potrawy są spożywane w okresie krótszym niż 30 minut. Powolne jedzenie posiłków sprawia bowiem, że hormony regulujące poczucie głodu i sytości funkcjonują prawidłowo, ułatwiając komunikację pomiędzy układem pokarmowym a mózgiem. więcej >>

Imbir może chronić jelita przed rakiem

Korzeń imbiru był znany i wykorzystywany już w Starożytnych Chinach i Indiach. Stosowany jest w wielu dolegliwościach i chorobach - od leczenia przeziębienia po łagodzenie dolegliwości układu pokarmowego. Z najnowszych badań wynika też, że systematyczne stosowanie suplementów zawierających korzeń imbiru może chronić jelita przed rakiem. Dr Suzanna M. Zick z Uniwersytetu Michigan analizowała działanie imbiru wśród 30 pacjentów, którzy przez 28 dni przyjmowali codziennie po dwa gramy preparatu z korzenia imbiru. Potem dr Suzanna M. Zick porównała poziom stanu zapalnego w jelitach badanych. Okazało się, że 28 dniach stosowania imbiru nastąpiła wyraźna redukcja większości markerów stanu zapalnego, co sugeruje, że imbir może działać jako środek zapobiegający rozwoju nowotworów. więcej >>

Truskawki działają ochronnie na żołądek

Masz problemy z żołądkiem? Jedz truskawki. Z najnowszych badań wynika, że dieta bogata w truskawki może chronić przed chorobami układu pokarmowego, które rozwijają się w wyniku szkodliwego działania stresu oksydacyjnego. Truskawki łagodzą stany zapalne żołądka. To nie wszystko. Chronią też błonę śluzową  żołądka przed uszkodzeniami spowodowanymi spożywaniem alkoholu. więcej >>

Kolendra na zatrucia?

Zatrucia pokarmowe zdarzają się dość często. Choćbyśmy bardzo uważali, możemy zatruć się nawet w sprawdzonej wiele razy restauracji. Zatrucia nie są przyjemne, a bywają bardzo groźne, np. te spowodowane groźnymi bakteriami jak salmonella czy Escherichia coli. Okazuje się, że skuteczny w walce z takimi bakteriami jest olej kolendry siewnej. Co więcej, zdaniem naukowców, olej ten może działać również profilaktycznie, uodparniając organizm na zakażenia przenoszone za pośrednictwem przewodu pokarmowego. więcej >>

Chudnięcie nawet z efektem jo-jo zdrowsze

Efekt jo-jo! Tyle wyrzeczeń, by schudnąć, a zbędne kilogramy znowu wracają. Pojawia się najczęściej po osiągnięciu celu i zrzuceniu określonej wagi. Dieta staje się mniej rygorystyczna i w efekcie znowu tyjemy. Do tej pory uważano, że to bardzo niezdrowe. Ale może jednak lepiej chociaż próbować schudnąć (nawet jeśli wagą będzie się wahać), niż w ogóle nic nie robić… Tak wynika z najnowszych badań naukowców w Uniwersytetu Ohio. więcej >>

Stan psychiczny ma wpływ na choroby układu pokarmowego

Nastawienie psychiczne ma wpływ na występowanie objawów chorób układu pokarmowego, dlatego niezwykle ważne jest kompleksowe leczenie pacjenta, a nie tylko choroby. W walce z chorobą układu pokarmowego niezbędna jest bowiem współpraca umysłu i ciała. więcej >>

Flora bakteryjna jelit a choroby serca

Flora bakteryjna jelit wpływa na podatność na zachorowanie na chorobę sercowo-naczyniową. więcej >>

Marzec - miesiącem świadomości raka jelita grubego

To już piąty raz Stowarzyszenie Europacolon zwraca uwagę Polaków na problem raka jelita grubego. Jak wynika z najnowszych danych Krajowego Rejestru Nowotworów w Polsce na nowotwór raka jelita grubego zachorowało ponad 14600 osób, a zmarło ponad 10400. więcej >>

Uwaga na nadmierne ilości soli w gotowych produktach

Sól w zalecanej ilości jest niezbędna dla organizmu. Ma wpływ na utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej i regulacji gospodarki wodnej, jest składnikiem płynów komórkowych oraz tkankowych. Potrzebna jest do odpowiedniej pracy układu mięśniowego i nerwowego. Jednak jej nadmierna ilość szkodzi. Należy więc zwłaszcza uważać na jej zawartość w gotowych produktach. Potwierdziły to brytyjskie badania. więcej >>

Czas na grzyby

Zaczął się sezon na grzyby. Dietetycy spierają się, czy mają one wartości odżywcze, czy tylko smakowe. Jedno jest pewne, na stołach smakoszy na pewno nie zabraknie teraz aromatycznych sosów, zup grzybowych i innych potraw z grzybami. Trudno też wyobrazić sobie wigilijny barszcz bez suszonego grzybka. Niestety grzyby mogą powodować też ciężkie zatrucia. Warto więc wiedzieć, co zrobić, by ich uniknąć i jak należy się zachować, jeśli niestety do nich dojdzie. więcej >>

Refluks żołądkowo-przełykowy a dieta

Refluks żołądkowo-przełykowy to zarzucanie treści żołądkowej do przełyku. Cierpi na niego ok. 15 proc. ludzi. Najczęstszą przyczyną występowania choroby jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. więcej >>

Obstrukcje, czyli zaparcia

Zaparcia należą do najczęstszych zaburzeń przewodu pokarmowego. Cierpi na nie co druga kobieta i co czwarty mężczyzna. więcej >>

Wzdęcia

Wzdęciem brzucha, czyli bębnicą, nazywa się wzmożoną ilość gazów (wiatrów) w obrębie przewodu pokarmowego. Może występować bębnica żołądka, gdy nadmiar gazów zalega głównie w żołądku, albo jelitowa, gdy nadmiar gazów zalega głównie w jelitach. więcej >>

Pożegnanie ze zgagą

Około 20-30 procent ludzi odczuwa dyskomfort związany z uczuciem pieczenia w przełyku. Zgaga doskwiera ludziom w każdym wieku. Najczęściej jednak występuje między 50. a 70. rokiem życia. I częściej cierpią na nią kobiety, zwłaszcza te w ciąży. Z reguły pojawia się w ciągu godziny po jedzeniu. Dopada nas podczas skłonów, dźwigania, poobiedniej drzemki albo gdy idziemy na pierwszą randkę.

więcej >>

Salmonella

Salmonella – rodzaj bakterii z rodziny Enterobacteriaceae, wywołujących zapalenie jelita cienkiego i grubego – to w Polsce najczęstsza przyczyna bakteryjnych zatruć pokarmowych. więcej >>

Niestrawność

Aby trawienie przebiegało bez zakłóceń, muszą być spełnione trzy warunki. Po pierwsze - prawidłowe rozdrobnienie i wymieszanie pożywienia w ustach i żołądku. Po drugie - transport pożywienia przez przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube do odbytu. Po trzecie - wydzielanie soków trawiennych w przewodzie pokarmowym, np. śliny, kwasu żołądkowego, żółci oraz enzymów, dzięki którym organizm jest w stanie rozłożyć pożywienie na proste składniki i przetransportować je wraz z krwią do miejsc przeznaczenia. Jeśli jeden z tych trzech mechanizmów nie działa prawidłowo, dochodzi do zaburzenia trawienia, popularnie zwanego niestrawnością. więcej >>

Kamienie żółciowe

Kamica pęcherzyka żółciowego (zwanego też woreczkiem) dotyka głównie kobiety – pięć razy rzadziej występuje u mężczyzn. Często jest to rodzinna przypadłość, przekazywana w genach. Wśród przyczyn schorzenia wymienia się także nieprawidłową dietę o wysokiej zawartości tłuszczu, cholesterolu, cukrów prostych, ubogą w błonnik i lecytynę. więcej >>

Psyche w celiakii

Każdego dnia setki osób na całym świecie dowiadują się, że dla ich zdrowia niezwykle istotne jest restrykcyjne stosowanie diety bezglutenowej. Wynika to z coraz doskonalszej diagnostyki i wiedzy medycznej na temat tych schorzeń. więcej >>

Otyłość

Jedną z plag naszych czasów jest otyłość. W Polsce 48 proc. kobiet i 58 proc. mężczyzn ma nadwagę lub wręcz cierpi na otyłość. Lekarze klasyfikują ją jako poważną chorobę, z którą wiążą się m.in. takie schorzenia, jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby serca czy zwyrodnienia stawów. więcej >>

Zgaga

Zgaga należy do najczęściej występujących dolegliwości przewodu pokarmowego. Tym terminem określa się uczucie piekącego bólu lub pieczenia w jamie ustnej, w dolnym odcinku przełyku więcej >>

Pij mleko

Dwadzieścia lat temu tygodnik konsumencki „Veto” prowadził kampanię na rzecz poprawy jakości mleka. Faktycznie, to co wówczas było w sklepach, łatwiej było nazwać cieczą mlekopodobną niż mlekiem – niesmaczne, zanieczyszczone bakteriami, pozostałościami antybiotyków podawanych krowom, a nawet proszkiem do prania (dla przedłużenia trwałości). Nic dziwnego, że wiele osób stroniło od mleka. Wielu niechęć do białego napoju pozostała. Tymczasem mleko jest niezbędnym składnikiem diety nie tylko niemowląt, ale i osób dorosłych. więcej >>

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6

Tłuszcz jest składnikiem pożywienia wykorzystywanym w ludzkim organizmie przede wszystkim jako źródło energii. Stale jednak słyszymy, że nadmiar tłuszczu prowadzi do otyłości, miażdżycy, zbyt wysokiego cholesterolu i innych strasznych rzeczy. Stąd wiele osób drastycznie ogranicza spożycie tłuszczów. Tymczasem problemem jest rodzaj tłuszczu, który zaczyna dominować w naszych dietach.

więcej >>

Zaparcia

Mówimy o nich niechętnie, chociaż w krajach wysoko rozwiniętych są zjawiskiem powszechnym. Z powodu zaparć cierpi co druga kobieta i co czwarty mężczyzna, a także niemowlęta i dzieci. Co więcej, skala występowania tej dolegliwości narasta. więcej >>

Jak działają prebiotyki i probiotyki?

Od pewnego czasu na rynku pojawiają się produkty reklamowane jako korzystne dla naszego zdrowia ze względu na zawartość probiotyków. więcej >>

Owsica

Owsik ludzki jest pasożytem jelita grubego i występuje wyłącznie u człowieka. Owsik przenosi się łatwo drogą pokarmową lub wziewną, za pośrednictwem brudnych rąk, skażonego pożywienia lub kurzu. Dlatego też owsica należy do najczęściej wykrywanych robaczyc, łatwo szerzących się w otoczeniu, w przedszkolach, szkołach i w środowisku rodzinnym. Szacuje się, że zakażonych jest około 25 proc. dzieci, a w specyficznych warunkach (np. dom dziecka, przedszkole) - praktycznie wszystkie. więcej >>

Lambioza – choroba brudnych rąk

Lamblioza jest chorobą wywoływaną namnażaniem się w świetle przewodu pokarmowego wiciowca Giardia lamblia. Pasożyt kolonizuje górny odcinek przewodu pokarmowego - dwunastnicę i jelito czcze. Tu przyczepia się do ścianki jelita i intensywnie mnoży, zmniejszając powierzchnię chłonną jelita więcej >>

Choroba wrzodowa

Wrzód trawienny to drobna ranka, kraterowate zagłębienie, zwykle mniejsze niż 2 cm, powstałe w ściance żołądka lub dwunastnicy, czyli w miejscach narażonych na działanie soków trawiennych. więcej >>

Na pomoc wątrobie

Świąteczne biesiadowanie przy suto zastawionych stołach, tłuste fast foody jedzone w pośpiechu czy wreszcie letnie „maratony” przy grillu – to wszystko bardzo obciąża wątrobę, która w pewnym momencie zaczyna się buntować. więcej >>

Zatrucie pokarmowe

Nudności, wymioty, utrata łaknienia, gorączka, ból brzucha, biegunka - to objawy zatrucia pokarmowego, czyli zaburzeń jelitowych. więcej >>

Kiedy jelito się leni

Życie we współczesnym świecie nie ułatwia dbania o swoje zdrowie – siedząca praca, nieprawidłowa dieta, ciągły pośpiech to stałe elementy codzienności wielu Polaków. Jednym z układów, który najszybciej odczuwa tego skutki jest przewód pokarmowy, szczególnie jego dolny odcinek, czyli jelita. więcej >>

0 kalorii, a waga rośnie…

Kiedy jest gorąco pijemy więcej napojów gazowanych. Jeśli dbamy o linię i zdrowie, często wybieramy napoje reklamowane jako dietetyczne – jak wykazały najnowsze badania opublikowane w czasopiśmie "Circulation - Journal of the American Heart Association", picie napojów gazowanych znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

więcej >>

Jedz zdrowo, nie tylko smacznie!

Wakacje to czas, kiedy bardzo często zdarza nam się jeść poza domem, w pośpiechu, w przygodnych warunkach. Warto przy tej okazji zwrócić uwagę na to, jak na nasze zdrowie wpływają warunki przygotowywania i spożywania posiłków. więcej >>

Niestrawny problem

Kiedy zbiera nam się na wymioty, odczuwamy nudności i odbija nam się, może to być objawem zespołu złego trawienia. Zespół ten, który na co dzień nazywamy po prostu niestrawnością, jest następstwem niewydolnego trawienia składników pokarmowych spowodowanego chorobami żołądka, wątroby, dróg żółciowych, trzustki i zmianami ilościowymi oraz jakościowymi soków trawiennych. więcej >>

Będzie odchudzanie bez wyrzeczeń?

Amerykanie stają się narodem tłuściochów. Niestety, nie tylko oni. Tendencja nadmiernego wzrostu masy ciała jest widoczna we wszystkich praktycznie krajach wysokorozwiniętych, w tym również w Polsce. Czy znajdzie się lekarstwo na tę epidemię? więcej >>

Kamienie nie szlachetne

Nawracająca niestrawność, pobolewanie z prawej strony jamy brzusznej w okolicy podżebrowej to sygnał, że najprawdopodobniej „udało się” wyhodować złogi, czyli kamienie w pęcherzyku żółciowym. Jeśli te objawy znacząco się nasilają, a ostry ból promieniuje aż pod łopatkę to znak, że kamień żółciowy przesunął się z pęcherzyka żółciowego i zablokował przewody żółciowe. więcej >>

Bakterie kwasu mlekowego

Szybki i nerwowy tryb życia i niewłaściwa dieta powodują, że coraz więcej osób skarży się na zaburzenia układu pokarmowego. Tymczasem w naszych organizmach żyje sojusznik, który może nam pomóc. Mowa o bakteriach kwasu mlekowego. więcej >>

Rola błonnika

Błonnik jest składnikiem pokarmów roślinnych, nie zawierają go natomiast produkty pochodzenia zwierzęcego. Jego najważniejszą dla naszego organizmu rolą jest regulacja działania układu pokarmowego. więcej >>

Jeść i zdrowo żyć

Wszyscy wiedzą, że aby żyć trzeba jeść. Nie wszyscy jednak wiedzą jak i co jeść, aby żyć długo z zdrowo. więcej >>

Nadciśnienie, a dieta śródziemnomorska

Zawały serca i spowodowane nimi zgony są zmorą naszych czasów. Nie od dziś wiadomo, że na ich występowanie zasadniczy wpływ ma nie tylko tryb życia, ale i sposób odżywiania. Jak dowiodły liczne badania istnieje ścisła korelacja pomiędzy sposobem odżywiania, a nadciśnieniem tętniczym i poziomem cholesterolu we krwi. więcej >>

Ortoreksja

Ortoreksja to uzależnienie od zdrowego odżywiania. Choroba ta została zdiagnozowana i opisana stosunkowo niedawno, bo zaledwie przed 10 laty, przez amerykańskiego lekarza, który sam na nią cierpiał. więcej >>

Letnie zatrucia pokarmowe

Choć zatrucia pokarmowe spotykane są przez cały rok, ich występowanie nasila się w lecie. W ciepłych temperaturach lata chorobotwórcze drobnoustroje rozwijają się szybciej i zakażają pokarmy, szczególnie nabiał i mięso. Stąd tak częste w lecie zatrucia lodami, wyrobami cukierniczymi, garmażeryjnymi, a także wszelkiego typu konserwami. więcej >>

Niedożywiony pacjent

Choć niedożywienie jest często spotykane wśród pacjentów, większość z nich oraz ich rodzin, a także niestety spora grupa spośród lekarzy nie zdaje sobie sprawy ze skali i wagi tego zjawiska. Udowodniły to wyraźnie wstępne wyniki ogólnopolskiego programu oceny występowania niedożywienia u pacjentów hospitalizowanych. Badania objęły 3 tysiące pacjentów z 86 oddziałów, a ich wyniki budzą niepokój. więcej >>

Te wspaniałe diety

Szczupła sylwetka jest dziś jednym z wyznaczników prestiżu społecznego. Szczupła musi być nie tylko modelka czy medialna gwiazda, ale także szanujący się polityk i biznesmen. Jedni upragnioną sylwetkę osiągają uprawiając z mozołem sport i poddając się reżimowi dietetycznemu, inni sięgają po wszelkiego rodzaju diety cud. Oto przykłady kilku takich diet. więcej >>

Cudowne diety

Społeczeństwom krajów rozwiniętych grozi epidemia otyłości. Nadwagę mają ludzie starzy, młodzi, a nawet dzieci. Wiadomo, że nadwaga jest nie tylko nieestetyczna, prowadzi do poważnych schorzeń, ale i utrudnia życie. Otyli często spotykają się z niemiłymi żartami na swój temat, pracodawcy wolą przyjmować do pracy szczupłych, a modelki promują wręcz anorektyczne sylwetki. Wszyscy więc pragną być szczupli. A jak to osiągnąć? więcej >>

Dolegliwości jelita grubego

O tym, że siedzący tryb życia i niewłaściwa dieta szkodzą nam, wiedzą wszyscy. Mało ruchu, za to dużo jedzenia, w tym zwłaszcza mięsa, i nasz układ pokarmowy buntuje się. Cierpi tu szczególnie jego końcowy odcinek, czyli zakończone odbytem jelito grube. więcej >>

Celiakia, czyli nietolerancja glutenu

Celiakia jest to jedna z najczęściej spotykanych chorób uwarunkowanych genetycznie. Szacuje się, że występuje ona z częstotliwością 1:300 urodzeń, a na jednego pacjenta z rozpoznaną celiakią przypada około 30 osób ze schorzeniem utajonym. Choroba ta polega na trwałej nietolerancji glutenu, czyli znajdującego się w ziarnach zbóż białka. więcej >>

Biegunka.

Biegunką nazywamy oddawanie luźnego, półpłynnego lub płynnego stolca częściej niż 3 razy na dobę. Ostra biegunka to ta, która trwa krócej niż 10 dni. Najczęściej związana jest z zakażeniem bakteryjnym, choć bywa też objawem innych chorób. więcej >>

O diecie optymalnej.

Zdrowy tryb życia i właściwa dieta to podstawa naszego zdrowia. Jednak mimo szerokiej wiedzy na ten temat, siedzący tryb życia i przekarmianie powodują, że otyłość staje się problemem coraz większej części społeczeństwa. więcej >>